| Blog

albume foto

Atatea amintiri incap intr-un album foto! Incape o viata, daca prinzi in fotografii exact momentele, gesturile, locurile, oamenii care conteaza.  Pe cati din noi nu i-au tras alaturi bunicii, cu o poza ingalbenita in mana care tremura, spunand: „uite, aici eram la….”… Ei, acelea sunt fotografii mirosind a lavanda, cu dantela pe margine si atat de incarcate cu energie buna, incat imaginea capata consistenta iar lumina cade pe ele altfel, mai concentrata…Stiai ca fotografiile din albumele foto vechi nu se decoloreaza de vreme, ci de cat de mult au fost privite? Glumesc! Dar, daca fiecare privire si-ar lasa urma pe hartia fotografica si fiecare lacrima din coltul ochiului ar ingreuna-o, probabil ca fotografiile bunicilor nu ar putea fi ridicate.

E asa placut sa ai la indemana si sa deschizi albumul, sa revezi un chip si sa declansezi invariabil acelasi mecanism: gandul fuge inapoi, zambetul vine de la sine si sufletul se umple de o lumina pe care ti-o da bucuria ca ai trait acel moment sau ca ai cunoscut acel om… Au o tehnica secreta albumele! Sa ne gandim la albumele cu copii, cele care pastreaza fidel pentru tine amanunte pe care mintea le-ar putea uita, din prea mult zbucium si viata si timp…. Asteapta cuminti pana ce iti faci vreme pentru ele iar cand le deschizi, au o formula secreta prin care pliaza timpul, ascund ani intregi si iti aduc in fata ochilor copilul mic, primul lui pas, primul dinte, pe tine cel de atunci, fericit, inmarmurit de un gangurit. Au o tehnica prin care iti aduc inapoi in inima, foarte clar, sentimentul amestecat de iubire, uimire si incantare cu care ai descoperit incet lumea din nou, alaturi de el.

Sa ne gandim la albumul de nunta, cu fotografiile in care incepea noua ta viata sau la albumele din concedii, bucurandu-te iar si iar, ca mici reluari ale calatoriilor sau aventurilor. Minunat sprijin pentru memorie, fotografiile, pentru a-ti retrai viata repetat, de cate ori vrei! Minunat dar, un album foto! Ca o declaratie de neuitare, ca o invitatie la vesnicie.

Si, mai stii ceva? Una e sa stergi, suparat, o poza din computer si alta e sa rupi cu sete o fotografie din album, in bucatele mici, mici, pe care sa le imprastii in patru zari, odata cu supararea!